top of page
Beachside Resorts

Att tänka på när du ska resa utomlands med din hund

Ska du resa utomlands och planerar att ta med hunden? Då finns det en del saker att tänka på innan avresa.

EU-Pass
För att få resa utomlands med din fyrbenta vän så behöver hunden, likt oss, ett pass. Ett pass utfärdas hos en veterinär och brukar kosta ungefär 600-700 kronor. För att passet ska kunna utfärdas behöver ditt djur vara ID-märkt.

Att tänka på kan vara att det kan vara en god idé att ha hundens pass med sig om man planerar att resa runt inom ett land, då det finns risk för att man kan komma att behöva visa upp passet och hundens vaccinationer.

Vaccinationer & Avmaskning
För att få resa utomlands med sin hund krävs även vaccination mot Rabies. Detta är obligatoriskt. Vaccinationen görs hos en veterinär och man får sedan vaccinationen inskriven i sitt pass. Det är viktigt att rabiesvaccinationen görs minst 3 veckor innan avresa. 

Vaccinet av rabies behöver sedan fyllas på var tredje år, men vissa länder kräver att man uppdaterar sitt vaccin varje år, så vad som gäller i respektive land är värt att kolla upp! Om din hund inte har giltiga vaccinationer så kommer ni nekas inträde i landet, och i värsta fall kan hunden tvingas avlivas på plats.

Vissa länder har ytterligare krav på vaccinationer. Ni kan läsa mer om detta på Jordbruksverkets hemsida, men exempel på andra vaccinationer som kan krävas är tex Leptospiros (Zoonos - dvs kan smitta till människor) i vissa länder samt avmaskning mot rävens dvärgbandmask (krävs i bland annat Finland, Irland, Malta och Norge).

Transportväska
Om ni planerar att flyga med er hund så behöver ni köpa en transportväska - eller bur. Hundar upp till 8 kg (inklusive bur) får lov att resa i kabinen, medan hundar som väger desto mer endast får resa i lastutrymmet.

Utöver viktkrav så har även flygbolagen separata krav. Dessa kan variera något beroende på vilket flygbolag ni reser med, så ni bör kolla upp vad som gäller med just ert flygbolag om ni är osäkra. I grund och botten brukar kraven för att ta med en hund i kabinen vara att transportväskan måste kunna få plats under sätet framför er på planet (måtten varierar därför beroende på hur stort detta utrymme är).

 

Hunden måste även kunna sitta upp, ligga ner samt vända sig obehindrat i sin väska. Rekommenderad transportväska för resor i kabinen är Sherpa-bag. Dess väskor kommer i tre olika storlekar varav storlek S och M accepteras av alla flygbolag, och L accepteras endast av vissa flygbolag.

Det är en god idé att träna hunden på att vara i sin väska innan avresan, för att hunden inte ska få panik när den helt plötsligt är instängd i en trång väska i flera timmar, på ett bullrigt plan dessutom. Träna hunden inför detta gör du genom att veckorna innan resan placera hunden i väskan korta stunder. Första tillfället räcker det med att väskan står i er bostad och hunden får testa kliva in i den. Nästa dag kan man testa stänga väskan en gång, men sedan släppa ut hunden igen. Successivt ökar man tiden i väskan och på så sätt lär man hunden att väskan inte är farlig.

 

Notera dock att det inte är lagligt att förvara hundar i bur/väska utan syfte, men att träna på detta inför en resa kommer bidra till att hunden blir mer tillfreds och mycket lugnare under flygturen, vilket i sin tur påverkar hundens mående positivt.

Tänk på att alltid ha koppel eller halsband på din hund när ni reser. Om din hund mot förmodan springer vilse så blir det väldigt svårt att fånga den utan något hundtillbehör på. Det kan också vara smart att ha en namnbricka på din hunds koppel med ditt telefonnummer på - alternativt en sele med airtag så att du kan spåra din hund om den kommer bort.

Foder och Probiotika
Det är alltid en bra idé att ta med hundens egna foder till det land man planerar att resa. Det är inte alltid enkelt att få tag på samma hundfoder-märken som finns i Sverige, och att genomföra ett foderbyte mitt under en resa är inte att rekommendera då hunden redan blir utsatt för mycket nytt under en resa (nya miljöer, nya dofter, nya bakterier och nya erfarenheter) så att även byta foder tvärt kan faktiskt göra hunden sjuk.

 

Alla dessa nya situationer kan öka hundens stressnivå betydligt och till följd utav det sjunker hundens immunförsvar. Därför kan det även vara en god idé att ge hunden probiotika (eller åtminstone ta med probiotika på resan). Exempel på probiotika för hund är Fortiflora, Canikur (fungerar för hundar med kycklingallergi) och ProColin.

Rasförbud 
Vissa länder har förbud mot vissa raser. Till exempel har Norge förbud mot bland annat Pitbull terrier, Amstaff och Dogo Argentino medan Turkiet har förbud mot Rottweiler, Amstaff, Bullterrier, Staffe, Mastiff. Oftast har länderna med rasförbud även förbud mot blandraser som skulle kunna vara en blandning av några utav dessa raser. Därav kan det vara värt att kolla upp så att din hund är välkommen i det land som ni planerar att resa till.

Vissa länder har även munkorgskrav på vissa raser/på vissa platser - något som kan vara bra att kolla upp innan avresa.

Max antal djur per flygplan
De flesta flygbolag har en regel att det max får resa 2 stycken djur per flygresa och flygplan. Det vill säga, det är viktigt att du dubbelkollar detta med flygbolaget, att det verkligen finns plats för ditt djur.

Djuret är ditt handbagage

Det är även viktigt att veta att du som reser med djur oftast inte får ha med dig något handbagage, utan oftast är fallet så att djurets väska räknas som ditt handbagage. I vissa fall kan man köpa till extra handbagage, men det kan vara värt att ha i åtanke att detta inte alltid är möjligt.

Mellanlandning
Bra att veta är att om ni kommer att mellanlanda, så krävs att hunden även uppfyller de vaccinationskrav och övriga krav som det landet kräver. Man kan alltså inte bara förhålla sig till lagarna i landet för slutdestinationen. 

Försäkring
Var noga med att ringa till din hunds försäkringsbolag och säkerställ så att er försäkring gäller utomlands. Om den gör det, hur många dagar gäller den? Ofta gäller den under ett visst tidsintervall vid utomlandsresor. Planerar man att resa under en längre tid behöver man därför ofta se över en lösning med försäkringsbolaget.
 Vissa kan även ha ett visst skydd via sin hemförsäkring.

Val av hotell och resort
Vissa hotell tar inte emot hundar, medan vissa hotell är mer hundvänliga, detta är något som du bör ta hänsyn till innan du bokar hotellet. Det är alltid en god idé att höra av sig till hotellet och informera om att ni kommer ha en hund med er.

Vissa städer/länder kan även vara mer eller mindre hundvänliga. I vissa länder är hundar knappt välkomna på restauranger och stränder, medan det är mer populärt med hundar som sällskapsdjur på vissa platser. Här får man googla på recensioner och kanske gå med i någon facebookgrupp där man kan läsa om folks erfarenheter. Tips på en facebookgrupp är "Resa med djur". 

Pitbull terrier in muzzle on a leash_edi
small dog pomaranian spitz in a travel b
bottom of page