top of page
hund

Farliga saker
för din hund
sommartid

Ormar
Orm är ett vackert djur som oftast är skygga för människor och djur av andra arter. Men det kan tyvärr ske att hundar blir bitna av just ormar och då kan läget bli kritiskt.

Det vanligaste för hund är att bli biten i ansiktet (när de ska nosa på en orm) medan det vanligaste för katt är att bli biten i tassen (när de ska leka med ormen). Farligast för djuren är faktiskt att bli biten i tassen, då giftet sprids snabbast där. Men oavsett vart hunden blir biten så är tillståndet kritiskt och man bör uppsöka veterinär omgående.

Ring direkt till veterinär och åk in akut. Det är viktigt att din hund rör på sig så lite som möjligt efter ett huggormsbett. Bär gärna hunden (om möjligt) eller låt den ligga stilla i tex bil under färden till djursjukhuset. Ju mer hunden rör på sig, desto snabbare sprids giftet i kroppen.

Värmeslag
Det är sedan gammalt känt att man inte ska lämna sin hund ensam i en bil under sommartid, men det finns faktiskt andra saker som kan orsaka värmeslag hos hund. Tex om de legat i solen för länge eller utsatts för långa promenader i stark sol utan möjlighet att svalka sig. Hundar har nämligen endast små möjligheter till att svettas (som hjälper till att reglera kroppstemperaturen) till skillnad från oss människor då hundar endast har några få svettkörtlar (i sina trampdynor). Trubbnosiga hundar, valpar, seniorer och hundar med andningsproblem är extra känsliga för varma temperaturer.

Se därför till att dom hund alltid har tillgång till vatten och skugga. 

Symptom på värmeslag kan tex vara att hunden söker sig till kalla utrymmen i skuggan, hjässar, har torra och röda slemhinnor, hög puls, svårt att orientera sig och blir förrvirrad och orolig. Hunden kan även bli vinglig, falla ihop, få andningssvårigheter, kräkningar och diarréer.

Om hunden inte får vård omgående så kan hunden hamna i chocktillstånd (cirkulationskollaps) vilket kan göra att hunden i värsta fall avlider.

När en hund har drabbats av värmeslag är det viktigt att man gör vad man kan för att sakta men säkert sänka kroppstemperaturen på hunden. Detta kan göras genom att försätta hunden i skugga, hålla hunden stilla, erbjuda hunden vatten, spola hundens kropp med svalkande vatten (inte för kallt vatten) och svalka hunden långsamt med kalla blöta handdukar och/eller fläkt.

Det viktigaste är att man inte kyler ner hunden för fort, hela tiden håller koll på kroppstemperaturen med hjälp av en termometer och att man i alla fall kontaktar djursjukhus - oavsett om hundens tillstånd återgår till det normala efter värmeslaget.

Att ha hund under sommarhalvåret är härligt! Men det finns en del saker som man som hundägare behöver se upp för under sommartiden. Här kommer några av dom.

Fästingar
Fästingar är ett djur som kan orsaka problem både för människor, hundar och djur av andra arter. Därför är det viktigt att förse din hund med fästingprofylax (fästingmedel/tablett som håller fästingar borta).

Det finns olika alternativ med fästingprofylax. Tabletter, spot-onlösningar, halsband etc. Det bästa är att kontakta din veterinär för rådgivning kring vilket alternativ som passar din hund bäst. Att använda sig utav husmorskurer för att hålla fästingar borta är inget som vi rekommenderar då det inte finns någon vetenskaplig fakta bakom dessa kurer.

Vissa fästingar kan bära på sjukdomar som i hundens fall kallas för Anaplasma infektion. Anaplasma sprids via fästingen Ixodes Ricinus. Det krävs oftast att fästingen har fått suga blod från värddjuret i 1-2 dygn för att sjukdomen ska överföras varför det är viktigt att man använder ett fästingprofylax som gör att fästingar int4e fäster alternativt att fästingarna dör direkt efter att de fäster.

Symptomen på Anaplasma infektion kan variera men brukar tex kunna vara slöhet, feber, minskad aptit, kräkningar, diarré och i vissa fall blödningar. Hunden behöver inte drabbas av alla dessa symptom för att ha Anaplasma. Diagnos ställs via ett PCR-test som görs hos veterinären. Men då testet kan ta tid att få svar på så provbehandlar man ibland med ett specifikt antibiotika för att se om hundens symptom upphör.

 

IMG_7201_jpg_edited.jpg

 

Algförgiftning
Förgiftning pga algblomning i vatten är ett mycket akut tillstånd som kan ha dödlig utgång.  Åk därför in till veterinär direkt om ni misstänker att er hund blivit algförgiftad. Symptomen kan bland annat vara att hunden kräks, vinglar och kan drabbas av kramper samt förändrat allmäntillstånd. Ofta så brukar symptomen uppkomma relativt snabbt efter att hunden badat i/fått i sig vatten med algtoxiner (efter 30-60 min).

För att undvika att din hund blir förgiftad av alger så se till att undvik att bada med din hund i vatten som har en grön/blå hinna vid ytan och sikta istället på att låta din hund svalka sig i klart och rent vatten.

Svälja föremål

Intag av saker som kan fastna i tarmen (Corp al). Kan tex vara majskolvar eller grillspett, ben från revbenspjäll eller kycklingvingar, fiskelina eller annat som hundar kan lyckas få tag på sommartid och gluffsa i sig. Om du misstänker att din hund har fått i sig något som kan ha fastnat i tarmen så kan symptomen vara bland annat kräkningar, blodig diarré (eller förstoppning), förändrat allmäntillstånd och upphörd aptit.

Du behöver åka in akut till din veterinär vid corp al misstanke då din hund ibland kan behöva opereras och öppna tarmen för att få ut det främmande föremålet.

Hotspots
Hotspots är ett fuktande eksem som vanligtvis uppstår på hundens huvud, hals, nacke eller kind. Det är en snabbt utvecklande ytlig inflammation i huden som ofta är svår att upptäcka då fukten från eksemetszda tovar ihop sig med pälsen och döljer själva såret.

Då hotspots snabbt kan bli djupare och mycket infekterade så är det viktigt att man får hjälp tidigt. Tillståndet är sällan akut, men det kan vara bra att åka in till din veterinär för att få hjälp med behandling då hotspots vanligtvis är väldigt smärtsamt för hunden och kan vara svårt att få bukt på.

Dog Running i vatten

Ha gärna ett hundapotek hemma så att du är förberedd om något skulle hända din hund.

2023-07-15 Isabella, Djurvårdare nivå 2

bottom of page