Klåda hos hund
Symptom
Klåda hos hund är relativt vanligt och så är även klådutredningar hos veterinären. Kanske har din hund problem med att den kliar sig mycket, gnagar på tassarna, rinniga ögon, klåda i öron eller krustor på huden. Detta kan bero på många olika saker, varför man inte alltid ska ta förgivet att allergi är orsaken innan dess att symptomen är utredd av veterinär specialiserad på området.
Klådutredning
När man söker hjälp från en veterinär för klåda så är anamnesen väldigt viktig. Det finns nämligen många olika orsaker till varför en hund lider utav klåda. Därför är det viktigt att försöka lokalisera när, var och hur hundens problem dyker upp.
Det vanliga förloppet för en klådutredning är att först och främst utesluta ektoparasiter. När (om) man har uteslutit ektoparasiter så vill man utreda om hudinfektioner förekommer, oavsett om hudinfektioner är grundorsaken till klådan eller inte så behöver man behandla infektionen i första hand. När man har uteslutit eller behandlat hudinfektionen så går man vanligtvis in på utredning av foderallergi. Denna process är tidskrävande, men viktig.
Om även foderallergier kan uteslutas så fortsätter man vanligtvis utredningen med att undersöka om hunden lider av någon atopi (dvs miljörelaterad luftburen allergi).
Nedan kan du läsa mer om de olika tillstånden.
Lider din hund utav klåda eller misstänker du att din hund lider utav allergier? Här finns allt du behöver veta. Djurvårdaren informerar.
Ektoparasiter
När man säger ektoparasiter så menar man utvärtes parasiter som lever utanpå hundens kropp, alltså på och i huden. Exempel på ektoparasiter kan vara loppor, rävskabb eller till exempel demodexkvalster.
Det kan variera lite hur man utreder om hunden lider av ektoparasiter. Ibland är parasiterna synliga på huden och diagnosen kan därför fastställas och behandlas. Men ibland är parasiterna inte synliga och ett skrapprov eller antikroppstest eller dylikt kan behövas för att veterinären ska kunna ställa diagnosen. Ett antikroppstest kan tidigast göras 2-3 veckor efter klåd-debuten.
Ibland väljer veterinären att provbehandla mot parasiter för att se om klådan avtar. Det är då inte ovanligt att klådan blir värre under de första timmarna då parasiterna lämnar hundens hud, för att sedan avta då parasiterna begett sig ifrån värddjuret.
Kom ihåg att det är viktigt att du håller din hund åtskild från andra hundar och djur tills dess att ektoparasiter har uteslutits då det är smittsamt.
Hudinfektioner (infektiös dermatit)
Nästa steg i klådutredningen är att undersöka om huden har några hudinfektioner (bakterier eller svampangrepp på huden). Detta kan göras genom olika tester som till exempel tejpprov eller skrapprov.
En hudinfektion kan uppstå pga till exempel sänkt immunförsvar eller orent/fuktigt klimat. Men kan i andra fall komma som ett sekundärt problem (pyodermi) till följd av att hunden har kliat sig mycket, huden har rispats upp och skyddsbarriären brutits ned. I dessa fall behöver man behandla hudinfektionen i första hand, innan man kan fortsätta klådutredningen och utreda orsaken till själva klådan.
Exempel på hudinfektioner kan vara hot spots (funktande eksem), hudvecksdermatit (vanligt på tex bulldogs), ringorm, bakterie- eller jästsvampinfektion till följd av öroninflammation etc.
Foderallergier
När man har uteslutit och/eller behandlat ektoparasiter och hudinfektioner men klådan fortfarande kvarstår så går man oftast vidare med en födoämnesallergi-utredning.
Vid allergisk dermatit (allergier) skapar det specifika immunförsvaret felaktigt antikroppar mot ett visst protein. Antikropparna fäster sig bland annat på mastceller i huden och när de stöter på proteinet i fråga så utlöser det en reaktion vilket gör att histamin frisätts för att bekämpa inkräktaren och följden av detta blir att klåda skapas.
För att utreda just foderallergi så kommer din hund att få gå på ett hydrolyserat foder under minst 8 veckors tid. Ett hydrolyserat foder är ett foder som innehåller sönderdelade proteiner, vilket gör att hundens kropp och det specifika immunförsvaret inte kan känna igen proteinet och därav skapas inga antikroppar mot proteinet och ingen klåda uppstår.
Om du efter 8 veckor på strikt elimineringsdiet (hydrolyserat foder - och inget annat) märker att hundens symptom har upphört så kan man testa att addera ett protein (tex kyckling) under en tid för att se om hundens symptom framträder igen. Om problemen med klåda kommer tillbaka så kan man oftast konstatera att hunden är allergisk mot kyckling. Vill man sedan ta reda på om hunden är allergisk mot ytterligare ett protein så behöver man göra om hela processen igen.
Som ni förstår så är en utredning av foderallergi en relativt lång process, men även en process som är viktig för att få bukt med ditt djurs problematik.
Atopier - Luftburna allergier
Om hundens problem med klåda kvarstår efter elimineringsdieten så går man vanligtvis vidare med utredning av miljörelaterade allergier, så kallade atopier.
Vid utredning av atopisk dermatit kan man göra ett pricktest eller ett HESKA-test hos veterinären samt testa att medicinera hunden med kortison för att se om klådan upphör.
I Sverige är de vanligaste atopierna dammkvalster- och pollenallergi. Även andra luftburna allergier förekommer såsom gräs och svampsporer, mögel och mjäll från tex människor.
Viktigt att veta är att atopisk dermatit har en äftlighet på cirka 40 % vilket gör att det inte är lämpligt att använda en hund med atopisk dermatit i avel.
Detta är en livslång sjukdom vilket gör att det kan vara bra att påbörja behandling om hunden besväras mycket av sin atopi. Vänd dig då till behandlande veterinär för att diskutera lämplig behandling.
Kom ihåg
Viktigt att ha i åtanke är att hudproblem också kan orsakas av en underliggande sjukdom som tex hypothyreos (underfunktion i sköldkörteln) eller hyperthyreos (cushing syndrom) som är hormonella sjukdomar, eller tex immunologiska sjukdomar som Pemphigus eller SLE (systemisk lupus erytematosus).
Dessa sjukdomar kommer dock vanligtvis med hudproblem utan klåda som tex alopeci (hårlöshet/håravfall), hyperpigmentering eller dålig pälskvalite.
Söka hjälp
Oavsett vilken typ av hudproblem din hund har så är det viktigt att man alltid vänder sig till en veterinär. Vänd dig med fördel till en veterinär som är specialiserad på hud och hudsjukdomar för att få bästa möjliga hjälp. Du kan oftast finna väldigt bra hudspecialister på de större djursjukhuskedjorna som tex Evidensia och Anicura.
2023-02-01 Isabella, Djurvårdare nivå 2