top of page
American staffordshire terrier dog with a christmas hat taking a present from Santa's hand

Att tänka på inför jul och nyår
för dig som hundägare

Snart vankas julafton och nyår och det finns då en hel del att tänka på för dig som hundägare. Här nedan listar vi en del saker.

Hundar, julen och förgiftningar
Under juletider serveras mycket mat i olika former och det är därför väldigt viktigt att se till så att hunden inte får i sig något olämpligt. Det gäller också att göra släkt och vänner uppmärksamma på att ingen mat får ges till hunden. Annars är det lätt hänt att våra och nära och kära "vill att hunden också ska få lite gottis afton till ära".

Här nedan har jag som utbildad Djurvårdare på nivå 2 listat några saker som är mer eller mindre farliga för hundar och saker som man behöver vara försiktig med.

  • Julskinka - Hundar mår ej bra utav för fet och salt mat i större mängd. De kan då drabbas av akut Pankreatit.

    Pankreatit är en akut (eller kronisk) inflammation i bukspottskörteln. Symptom på Pankreatit kan till exempel vara att hunden slutar äta, kräks (ibland blodiga kräkningar), slöhet, trötthet och diarré. Vid symptom som dessa bör ni kontakta veterinär.

     

  • Choklad - Innehåller Teobromin som är giftigt för hundar. Symptom på misstänkt chokladförgiftning kan till exempel vara kräkningar, skakningar, hypersalivering, buksmärta, törst, hjärtklappning.

    Vet ni med er att er hund har fått i sig choklad bör ni dock inte invänta symptom, utan kontakta veterinär direkt. Ju mörkare chokladen är - desto mer akut är det oftast.

     

  • Köttbullar - Innehåller oftast lök som är giftigt för hundar. Lök kan ge din hund blodbrist och skador på inre organ.

    Symptom på lökförgiftning kan exempelvis vara aptitlöshet, kräkningar, buksmärta, bleka slemhinnor, rödfärgad urin, ökad andningsfrekvens, ökad vilopuls, slöhet.

     

  • Julblommor - Tro det eller ej, men julblommor såsom Amaryllis, hyacint, julstjärna och julros är giftigt för både hundar och katter.
     

  • Russin - Kan inte nämnas för många gånger att russin och vindruvor är väldigt giftigt för hundar. Det kan orsaka akut njursvikt och i vissa fall döden. 

    Symptom på denna typ av förgiftning kan vara till exempel kräkningar, diarré vinglighet, slöhet, buksmärta. Symptom på njurskador kan till exempel vara minskad eller utebliven urinering, men vissa fall även ökad urinering och ökad törst.

    Invänta inte symptom om din hund fått i sig russin eller vindruvor - Kontakta veterinär direkt.
     

  • Jäsande degar - Hur gott det än är med deg, så är det inte bra för hunden. Degen fortsätter jäsa i deras mage och ger symptom som påminner om berusning av alkohol, dvs till exempel vinglighet, förvirrning, medvetslöshet och i vissa fall aggression.  
     

  • Nötter med skal - De är svåra att bryta ned för hundens mage och de kan även ha vassa kanter som kan skada- eller fastna i tarmen. När ett främmande föremål sitter fast i tarmen/matstrupen kallas det för corpus alienum (corp al). En corp al kan kräva operation för att få ut föremålet som sitter fast.

    Symptom på corp al kan exempelvis vara kräkningar (ibland blodiga), diarrér (ibland blodiga), utebliven avföring (om något täpper till), nedsatt allmäntillstånd, buksmärtor, aptitlöshet och att hunden slutar dricka och vanligtvis även blir uttorkad. Misstänker du att din hund ätit ett främmande föremål (nöt med skal, snöre, strumpa, leksak, ben, sten etc) och har några av dessa symptom bör du alltid kontakta veterinär då tillståndet kan vara akut.
     

  • Glykol - Finns i bland annat kylarvätska, låsolja och bromsvätska. Glykol smakar sött och är därför ofta väldigt godsmakande för hunden. Se därför till att inte spilla glykol om du använder det eftersom att det är mycket skadligt för hundens njurar, hjärtat och nervsystemet.

    Symptom på glykolförgiftning kan till exempel vara kräkningar, illamående, hypersalivering, trötthet, vinglighet, ökad törst, ökad urinering, kramper, hosta, medvetslöshet.

    Det är viktigt att kontakta veterinär direkt om man misstänker glykolförgiftning. 

Släkten på besök
På julafton har många släkten på besök och det kan då bli en stökig miljö för hunden. Var noga med att ha en avsedd plats där hunden får vara ifred under dagen/kvällen. Det kan vara till exempel en bädd eller filt. På denna plats är det viktigt att hunden får vara ifred så den kan vila och ta avstånd om den skulle vilja eller behöva.

Levande ljus
Under hösten och under juletider är det supermysigt med tända levande ljus. Däremot kan detta utgöra en brandrisk, och speciellt om man har djur hemma. Säkerställ därför alltid att de levande ljusen står på en plats där ditt djur inte kan komma åt dom. Det är inte lämpligt att ställa ljus på låga soffbord till exempel. Har man katt eller en mindre hund som gärna sitter på fönsterbrädor är det heller inte lämpligt att ha levande ljus just där.

Det finns även fina batteridrivna ljus att köpa billigt för den som vill vara på säkra sidan - Eller ljuslyktor med glasväggar som skyddar mot svängande svansar och nyfikna nosar.

Reflexer och blinkers
När det drar sig mot mörkare årstider så är det viktigt att du och din hund syns i mörkret. Det är därför en god idé att införskaffa sig reflexer - Både för hunden men också till dig själv.

Det finns olika blinkande hundhalsband, reflexselar, reflexkoppel och lampor som man kan fästa på koppel/sele. Vi har även ett antal olika hundhalsband med reflextråd i HÄR, välj att filtrera sökningen på Reflex-kollektionen.

Här nedan ser ni tre utav mina favoriter från www.dogman.com

jul med hund

Var förberedd
När en olycka väl inträffar så kan det vara skönt att vara förberedd med telefonnummer och adress till närmaste jouröppna djursjukhus samt närmaste veterinärklinik, det kan annars bli väldigt rörigt när man ska googla fram telefonnummer och ringa runt till olika kliniker och samtidigt försöka ta hand om sin sjuka hund.

I vissa städer kan det även vara väldigt långt till närmaste djursjukhus. Spara därför med fördel några värdefulla minuter och skriv upp detta under anteckningar i din mobil till exempel, så att du är förberedd när skadan ör framme.

Man kan även anteckna öppettiderna till kliniken/djursjukhuset samt ta fram telefonnummer till djurets försäkringsbolag samt djurets försäkringsnummer så att man har det nära till hands när läget är akut.

Det kan även vara bra att ta en temp och en puls på din hund så du vet vad den ligger på när du ringer till veterinären (beroende på om det är akut eller inte förstås, är det väldigt akut är det viktigt att man åker in direkt).

Normaltemp för en hund är mellan 38-39 grader. Normal vilopuls för en hund är mellan 60-120/min. Du tar vilopulsen på insidan av hundens bakben, relativt lågt in i ljumsken. Räkna slagen under 15 sekunder och multiplicera sedan med 4, så får du ut hundens vilopuls per minut. Detta kan du öva på innan så du har koll på din hunds normala temp och normala vilopuls, det blir då enklare att veta om något är avvikande.

Inför nyårsafton
Rasta hunden tidigt på kvällen så ni slipper gå ut på kvällen då risk för raketer och smällare finns.  Se även till att ha hunden kopplad ordentligt vid rastning så att den inte sliter om den blir rädd för ljud såsom raketer eller högljudda människor, skotrar eller annat. Ett tips är att köpa en AirTag och fästa på hundens sele för att kunna hitta hunden om den mot förmodan skulle springa bort, se våra Air-Tag selar här.

För att underlätta för en rädd hund på nyårsafton kan man bland annat se till att försöka befinna sig i ett glesbebyggt område där fyrverkerierna vanligtvis är färre. Man kan även med fördel dra för gardinerna, sätta på radio eller TV för att dölja ljudet av raketerna samt se till att hunden får sällskap och känner sig så trygg som möjligt.

Har man en väldigt rädd hund kan man kontakta veterinär och rådgöra för eventuell medicinering. Eller köpa Adaptil Calm Spray som är en spray som innehåller lugnande hormoner (samma hormoner som tiken ger valparna under deras första veckor) och spraya på tex hundens favoritfilt eller bädd. Finns att köpa i de flesta djuraffärer.

Fireworks _edited.jpg
bottom of page