top of page

5 tips för dig som ska skaffa valp

Ska du skaffa en valp? Här nedan kommer våra bästa tips till nya hundägare.

Socialisering
Socialisering för hundar är positivt, men under den första veckan med den nya valpen/hunden i ert hem så kan det vara en god idé att inte bjuda hem hela släkten på middag eller gå på överraskningsfest hos grannen.

 

Flytten till den nya familjen är en väldigt stor omställning för hunden och det kan därför vara skönt att få spendera den första veckan tillsammans med familjens närmsta medlemmar, fyrbenta som tvåbenta. Lära sig familjens rutiner, utforska hemmet, skapa band till familjemedlemmarna och brygga tillit och trygghet, innan man bestämmer sig för att socialisera hunden med släkt, vänner och okända individer.

Omvårdnad
För att underlätta både för dig och hunden är det en bra plan att börja med skötsel av hunden relativt direkt efter inflytten hos er. Se till att göra skötseln till en del av vardagen och låt det inte bli en stor big deal för dig och hunden, snarare en mysig stund för er tillsammans.

 

Påbörja försiktigt genom att tex vänja hunden att ligga i en bra position som fungerar bra för er att utföra tex kloklipp/pälsvård/tandborstning på. Låt hunden vänja sig vid den positionen och låt det bli er lilla mysstund. Sedan kan man steg för steg påbörja skötseln utav hunden.

 

Se till att hunden alltid känner sig trygg och undvik att pressa hunden om den känner sig rädd. Det är aldrig en god idé att hålla fast en hund mot dennes vilja för att utföra skötsel. Det kommer inte göra er relation starkare - snarare tvärtom. Jobba istället för att skapa tillit, det kommer ni ha nytta utav under hela hundens liv.

Rumsrenhet
Vårt bästa tips vid rumsrenhet är att vara noggrann och konsekvent. Se till att din hund får gå ut cirka 10-15 minuter efter mat, lek och tupplur. Ta då med hunden till en plats utomhus avsedd för er rastning. Välj samma ställe varje gång. Detta bör vara ett lugnt ställe, nära er bostad utan distraktioner runtom såsom ljud och rörelser som kan störa din valp. Det är nämligen väldigt viktigt att valpen får lära sig att koppla samman denna plats med just "kissa och bajsa".

Att lära valpen förstå att denna plats innebär rastning gör du enklast genom att se till att "på denna plats gör vi ingenting annat än att kissa och bajsa", dvs här leker vi inte, här busar vi inte, här pratar vi inte med varandra och här händer ingenting annat roligt. Därför är det viktigt att du som djurägare sitter stilla och låter valpen fokusera på just att göra ifrån sig. Det kan ta tid, men ge inte upp, vänta tills valpen gör ifrån sig och beröm sedan valpen och gå direkt in igen.

Till slut kommer valpen att förstå att anledningen till att vi gick ut var pga att matte/husse ville att jag skulle kissa. Ju snabbare valpen har förstått det desto snabbare kommer det gå för er att få en rumsren hund.

Det tar dock olika lång tid för olika individer och därför gäller det verkligen att ha tålamod och vara konsekvent. Att slarva med rastningen i början och sedan skälla på valpen när den gör ifrån sig inomhus kommer bara resultera i att valpen känner sig missförstådd då den inte kommer förstå varför den får skäll, samtidigt som den inte vet vad den ska göra för att göra rätt.

 

Att slarva med rumsrenhetsträningen kommer bidra till att det tar längre tid för din hund att bli rumsren - Och kom ihåg, det är aldrig hundens fel att den gör ifrån sig inomhus, det är du som har varit ouppmärksam och missat hundens signaler. Ju fler gånger hunden får göra rätt, desto snabbare har du en rumsren hund.

Passivitetsträning
Så snart din nya hund börjar få följa med dig runt i vardagen så kan det vara en god idé att träna passivitet. Detta innebär att hunden ska få följa med, men i synnerlighet inte interagera med omgivningen. Ett exempel på detta är att man till exempel har valpen i famnen medan man åker tunnelbana eller buss. Här är det viktigt att man inte låter folk runtomkring klappa valpen. Låt valpen följa med, men be andra att låta valpen vara ifred.

 

Har valpen aldrig åkt kollektivt innan? Börja då istället med att sätta er ner i busskuren eller på tunnelbanestationen. Sitt där ett tag och gå sedan hem. Ta det sedan stegvis därifrån, nästa gång kanske ni kan testa åka en station, nästa gång kan ni kanske åka två - Börja försiktigt och låt aldrig någon komma fram och klappa din valp vid dessa tillfällen, den kan då känna sig trängd.

Ett annat exempel på detta kan vara att ha valpen med sig på restaurang och låta den ligga och sova på stolen bredvid eller i ditt knä. Det blir mycket nya intryck för valpen, samtidigt som den lär sig att vara passiv i denna typ av situationer, och att restaurangbesök inte innebär interaktion och lek. Detta kommer underlätta inför framtiden - För vem vill sitta på restaurang med en hund som bara stökar runt?

Innan 12 veckors ålder
Var noggranna med att din nya valp inte får träffa andra hundar innan 12 veckors ålder. Detta pga. att din valp inte är fullvaccinerad ännu och kan alltså dels smitta andra hundar - men även bli smittad själv.

Taking the dog for a walk_edited.jpg
bottom of page